NEČUVENO!

NEVEROVATNO! EU traži nemoguće stvari od Srbije; Hrvatska predvodnik svega!

0

SAD u Srbiji već decenijama šire svoju propagandu preko potkupljenih političara, plaćenih nevladinih organizacija i novinara, televizije, interneta, neoliberalne kulture i drugim metodama. Za EU međutim takva propaganda nije problem – strah izaziva ona ruska, makar bila i izmišljena.

Šefovi diplomatija Evropske unije će razmotriti predloge za suzbijanje, kako su rekli, „sve napadnijeg nastojanja spoljnih činilaca da šire dezinformacije, propagandu i nevericu u EU“ posebno u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, na temelju antiruskog zahteva osam članica EU.

Zvaničnici EU su naveli da bi to trebalo da bude tema zasedanja ministara spoljnih poslova EU posvećenog spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici Unije, polovinom novembra, a kao glavni izvor te propagande se vidi Rusija.

Na pitanje kakvo to „sve jače propagandno delovanje Rusije na istoku Evrope, Zapadnom Balkanu i u Srbiji“ prepoznaje EU, odgovor izvora u Briselu je bio da se to pre svega uočava u medijima, ali i izjavama domaćih i stranih zvaničnika.

Ovo nije baš najjasnije objašnjenje, s obzirom na to da Rusija u Srbiji ne poseduje nijedan televizijski medij (dok ih SAD poseduju nekoliko, pre svega N1), a da osim srpskog izdanja internet portala Sputnjik nema ni značajnijeg uticaja ruskih alternativnih medija.

Sa druge strane, SAD u Srbiji već decenijama šire svoju propagandu preko potkupljenih političara, plaćenih nevladinih organizacija i novinara, televizije, interneta, neoliberalne kulture i drugim metodama. Za EU međutim takva propaganda nije problem – strah izaziva ona ruska, makar bila i izmišljena.

Ministarska rasprava će uslediti na temelju antiruskog zahteva osam članica EU da se znatno snažnijim, savremenim visokotehnološkim i dodatnim novčanim sredstvima ojača već postojeće delovanje propagandne radne grupe Stratkom u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), koja je pre dve godine osnovana s ciljem da „razotkriva i potire neistine o EU, koje, kako EU veruje, širi Rusija“.

U pismu čelnici EEAS Federiki Mogerini, u koje je imala uvid agencija Beta, šefovi diplomatija Hrvatske, Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije navode da se ,,u ovim vremenima punim izazova, širenje dezinformacija i propagande sprovodi veštije i snažnije nego ikada dosad“.

– Mi vidimo nastojanja spoljnih činilaca da izazovu nepoverenje i nezadovoljstvo prema demokratskom poretku, da uvreže nevericu u Evropsku uniju, zajednicu s obe strane Atlantika i naše partnere, kao i da oslabe naše jedinstvo – kažu ministri osam zemalja Unije.

Oni navode da je u odgovor na taj izazov i sledeći odluke vođa Evropske unije iz marta 2015, s podrškom EEAS počela da radi Istočna radna grupa EU za strateške komunikacije ESTF-Stratkom.

– Otad je Stratkom ostvario značajan napredak u beleženju i iznošenju na videlo dezinformacija, uz istovremeno pomaganje objavljivanju pozitivnih poruka EU i doprinosa unapređivanju njenih politika u istočnom susedstvu – navodi se u pismu.

Ministri osam zemalja su ocenili da su danas ,“suočeni s nesmanjenom kampanjom dezinformacija treće strane i saglasno odlukama Evropskog saveta“, hitno treba da se ojačaju kapaciteti Stratkoma EU, uključujući uspešnu Istočnu radnu grupu EU za strateške komunikacije, kao i radne grupe Stratkoma za Jug i Zapadni Balkan.

Oni su naveli da se tim radnim grupama Stratkoma u tom cilju mora obezbediti ,,primereno, postojano i nezavisno finansiranje“.

Imajući u vidu izazove, tim telima se mora zajamčiti da će ,,moći da raspolažu snažnijim sredstvima i inovativnim tehnologijama, poput medijskih analiza, procena pretnji i oruđa megapodataka“, navodi se u pismu.

Takođe je zatraženo da se radne grupe Stratkoma snažnije ugrade u strukturu Evropske službe za spoljno delovanje, kao i da članice EU imaju učestali uvid u njihov rad i delotvornost.

Hrvatski Večernji list javio je da je Rusija na taj zahtev Hrvatske i još sedam članica EU reagovala posredstvom svoje ambasade u Zagrebu da Moskva izražava žaljenje „zbog takvog smera hrvatske strane u vreme aktivizacije bilateralne saradnje i nakon pozitivnih rezultata službene posete hrvatske predsednice Rusiji“.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da se Hrvatska unutar EU zalaže za politički angažman s državama jugoistočne Evrope, kao i šireg susedstva EU, uključujući bezbednost.

Večernji list je preneo i ocenu neimenovanih diplomata da takvim ponašanjem Hrvatska šalje lošu poruku, jer u trenutku kad se pokušavaju postići bolji odnosi s Moskvom, tajno svrstavanje protiv Rusije navodi na zaključke da Zagreb ima dve spoljne politike – jednu koju sprovodi predsednica, i drugu koju sprovodi Vlada, kao i da se pokazuje kao neverodostojan sagovornik.

(Beta)

Komentari
Učitavam komentare...