CENTAR MOĆI!

OVU ŽENU SMATRAJU najuticajnijom Srpkinjom na svetu!

0

Ogroman uspeh i uticaj se vezuje za ime Fibi Novković čiji je poslovni put išao korak po korak do samog centra svetske političke i poslovne moći. Smatra se najuticajnijom Srpkinjom na svetu kojoj je pošlo za rukom ono što samo retki umeju.

Fibi je srpskog porekla, a ima američko državljanstvo. Diplomirala je na „Smit“ koledžu u Masačusetsu, a zatim obrazovanje nastavila na „Vorton“ školi na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Radila je kao obaveštajac u američkoj Centralno-obaveštajnoj agenciji (CIA), a onda je od 1997. do 2001. godine preuzela funckiju višeg oficira u Ministarstvu odbrane SAD u Pentagonu.

Njen iskorak ka poslovnim sferama usko povezanim sa vojskom desio se pre 16 godina kada je postala deo tima „General Dynamics“, kompanije koja se bavi svemirskom, vojnom i aviotehnologijom (ova kompanije je na petoj poziciji najuticajnijih u vojnoj industriji). Postepeno je Fibi zauzimala sve moćniju poziciju u ovoj kompaniji, da bi na kraju postala njen izvršni direktor.

Uspela je da zaradu „General Dynamics“ poveća za 6,5 odsto. Prihodi do kojih dolazi ova Srpkinja mere se ogromim ciframa. Fibi je 2012. zaradila 6, 8 miliona dolara, dok je 2014. kompaniji donela godišnju zaradu od 19 miliona dolara.

Rezultati njenog rada doveli su je 2015. na prestižnu listu najuticajnijih žena sveta, na kojoj je zauzela 56. poziciju. Za samo godinu dana ona je plasman na ovom spisku popravila za 19 mesta.

Fibi koja ima 60 godina ima veoma transparentnu karijeru. Učestvuje na brojnim poslovnim konferencijama, forumima, samitima, jer se njeno mišljenje izuzetno ceni. Međutim, o privatnom životu ne govori, ali uprkos tome i ta sfera njenog života privlači veliko interesovanje javnosti.

Na javnim događajima je uvek prati Dejvid Morison, njen dugogodišnji partner kojem mnogi čestitaju što uspeva da prati svoju izuzetno moćnu suprugu sa kojom sigurno nije lako držati korak.

Fibi je pre ljubavi sa Dejvidom bila udata za Majkla Vajkersa. Venčali su se 1985, a vest o njihovom venčanju objavljena je u godišnjim novinama „Smit koledža“.

Datum venčanja sa Morisonom Fibi ne otkriva. A tog važnog dana je rešila da zadrži devojačko prezime, koje je između ostalog, njena spona sa Srbijom.

Poznata Srpkinja ima dve ćerke koje je dobila dok je pohađala „Vorton“ školu.

O Fibi Novković pisalo se i 2014. godine kada se saznalo da je avionom kompanije „General Dynamics“ Darko Šarić dovezen u Podgoricu, nakon hapšenja u Dominikanskoj repulici.

J.M.

Komentari
Učitavam komentare...