PUTIN TESTIRAO NAJJAČE ORUŽJE

Predsednik Rusije lično nadgledao lansiranje ČETIRI RAKETE „TOPOLJ“!

0

Ministarstva odbrane Rusije je navelo da su rakete lansirane sa kosmodroma Pleseck na severu Rusije i da su pogodile mete postavljene na hiljadama kilometara udaljenom vojnom poligonu Kura na poluostrvu Kamčatka.

Vest o Putinovom nadgledanju probnog lansiranja stigla je malo nakon što je AP objavio da će američki potpredsednik Majk Pens obići vazduhoplovnu vojnu bazu u Majnotu u Severnoj Dakoti, u kojoj se nalazi nuklearno oružje, što je drugi put u proteklih šest nedelja da jedan zvaničnik administracije predsednika Donalda Trampa posećuje tu bazu.

Planirano je da Pens danas obiđe objekat za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa u toj bazi, a najavljeno je i njegovo obraćanje pripadnicima vojnih snaga.

Ministar odbrane Džejms Matis u septembru je posetio istu bazu, a tu posetu su mnogi videli kao podsećanje Severne Koreje na nuklearne kapacitete SAD, navodi američka agencija.

U Majnotu se nalazi jedna od dve američke baze bombardera B-52, a to je ujedno i sedište 91. raketnog krila, koje operiše sa 150 od ukupno 450 nuklearnih raketa „minitmen 3“ američkih vazduhoplovnih snaga.

Senator Džon Hoven rekao je da američka administracija izdvaja preko potrebna finansijska sredstva za tu bazu kako bi održala „moderne nuklearne snage

Insajder TIM

Komentari
Učitavam komentare...